Elämä on pehmeämpää villasukat jalassa.

Elämä on pehmeämpää villasukat jalassa.

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Islantilaisvillapaita nuorelle miehelle

Huh, miten kiirettä piti koko tammikuun! Mutta nyt viimeinkin pääsen näiden joululahjatekeleiden esittelyn pariin.

Mietin pitkään ja hartaasti, mitä tekisin veljelleni joululahjaksi. Halusin antaa itsetehdyn lahjan, (kuten haluan antaa aina kaikille) mutta välillä tuntui, että nuorelle miehenalulle oli vaikea keksiä sellaista neulelahjaa, joka olisi varmasti mieleinen. Päädyin sitten sellaiseen, joka olisi varmasti tarpeellinen. :) Veljeni tekee kesäisin paljon töitä ulkoilmatapahtumissa, ja kun nämä Suomen kesät ovat nykyään mitä ovat, ajattelin, että hänellä olisi käyttöä lämpöiselle villapaidalle.


Malliksi valikoitui Vedis Jónsdottirin Islantilaisia neuleita -kirjan kansikuvaneule. Mallissa minua kiehtoi se, että pitkässä miehustaosassa ja hihoissa toistuu viiden kerroksen välein yksinkertainen kirjoneule. Usein islantilaisneuleissa nuo kohdat ovat yksiväristä, sileänä neulottavaa putkea, johon minä ainakin helposti kyllästyn. Tässä kyllästymistä ei päässyt tapahtumaan, mutta neule eteni silti joutuisasti kuvioinnin yksinkertaisuudesta johtuen.

Tämä oli toinen islantilaisneulepaita, jonka tein kyseisen kirjan ohjeella. Ensimmäisestä paidasta on kuvia ja tarinaa täällä.

Tämä neule on tehty 5,5 mm pyörö- ja sukkapuikoilla (pyöröpuikon pituus 60 cm). Resorit neuloin 4,5 mm sukkapuikoilla. Koko on ohjeeseen sarjoitettujen S:n ja M:n välimuoto: veljeni on kamalan hoikka ja kevytrakenteinen, mutta hurjan pitkä. Silmukkamäärät ja ympärysmitat ovat siis koosta S, ja miehustan, hihan ja kaarrokkeen pituudet koosta M. Melko yksinkertainen ja toimiva sovellus (ja neule istuu täydellisesti!). :)


Ohjeesta poiketen vaihdoin langaksi jälleen Novitan Isoveljen -- kahdesta syystä. Ensiksikin helppous, tiesin saavani Novitan lankoja läheltä, eikä minun tarvitsisi metsästää mistään erikoisliikkeestä alkuperäisiä islantilaisia lankoja. Toisekseen, niin ihania kuin käsittelemättömät villalangat ovatkin, niiden huoltaminen on hankalaa ja työlästä. Tämä lanka kestää konepesun.

Langanvaihdosta ja kokomuutoksesta johtuen langanmenekki ei kuitenkaan täsmännyt. Laskin ohjeenmukaisen langan menekistä tarvittavan metrimäärän, lisäsin vähän extraa, ja laskin sen avulla tarvittavan Isoveljen painon. Metsään meni silti. Molemmat langat loppuivat kesken kaarrokkeen, ja jouduin hakemaan yhdet kerät molempia värejä lisää.

Väritkin vaihdoin alkuperäisestä mustavalkoisesta kahteen erisävyiseen harmaaseen. Niin kaunis kuin klassinen mustavalkoyhdistelmä onkin, mielestäni se on hieman kova ja turhan graafinen. Mustavalkoisuus sopii moneen paikkaan, ja se on aina tyylikäs "väri"yhdistelmä, mutta se ei mielestäni sopinut veljelleni. Kaipasin pehmeämpää ja armollisempaa väriyhdistelmää, siksi harmaat.

Ovathan nämä kirjoneulepaidat työläitä, mutta jestas, että ne ovat ihanan näköisiä! Voi kunpa joskus riittäisi viitseliäisyys ja mielenkiinto tehdä itsellekin jonkinlainen islantilaispaita.. :) Tuo kirja on täynnä todella kauniita ja ihania neulemalleja, voin suositella erittäin lämpimästi! Käy kirjastossa kurkkaamassa, löytyisikö sitä hyllystä, tai tilaa itsellesi oma! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti